Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ένα σοκολατένιο αντιρατσιστικό παραμύθι

Εδώ και καιρό έψαχνα να βρώ το βιβλίο "Η λευκή και η μαύρη σοκολάτα" της Λένας Χρηστίδη (εκδόσεις Κέδρος), για να το αξιοποιήσουμε στο e-twinning πρόγραμμά μας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα.  Η ιδέα ήταν να το χρησιμοποιήσω ως αφόρμηση για να μιλήσουμε στην τάξη για τον ρατσισμό. Σε τόσο μικρές ηλικίες τα παραμύθια και οι ιστορίες ξεκλειδώνουν καλύτερα αυτές τις δύσκολες έννοιες. Καθώς δεν ήθελα με τίποτα να εγκαταλείψω αυτή την ιδέα, αποφάσισα να γράψω μια δική μου ιστορία. Την αφηγήθηκα στα παιδιά, τους άρεσε πολύ και κάναμε μια πάρα πολύ ωραία κουβέντα. Τους ζήτησα να την εικονογραφήσουν, αλλά επειδή το πρόγραμμά μας χθες ήταν πολύ φορτωμένο, λόγω της επίσκεψης στο σχολείο μας μιας ομάδας από το Ολυμπιακό Μουσείο, οι μικροί μου καλλιτέχνες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους. Μόλις τα τελειώσουν θα φτιάξουμε ένα βιβλίο, το οποίο και θα διανείμουμε σε όλες τις τάξεις του σχολείου στις 2 Απριλίου, που είναι και η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Μία e-book έκδοσή του θα ανεβάσουμε στην e-twinning πλατφόρμα του έργου μας. Προς το παρόν την παραθέτω μαζί με μια πρόχειρή εικονoγράφησή της με εικόνες από το διαδίκτυο. Τον τίτλο θα τον βρούμε μαζί με τα παιδιά.

21 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού



Η λευκή σοκολάτα καθόταν αναπαυτικά πάνω στο ράφι και θαύμαζε τα  παιδιά της που ήταν μαζεμένα γύρω της. Τα καμάρωνε, έτσι κατάλευκα καθώς ήταν, μέσα στο απαλό και λεπτεπίλεπτο περιτύλιγμα από ασήμι. 

 
Πηγή: http://www.yiannislucacos.gr/ingredient/1991/sokolata-leyki#.VQ3p9OGMKyc
Η αλήθεια είναι πως, όπως κάθε μανούλα, φοβόταν πολύ για τα μικρά της, μην της πάθουν τίποτα. Πιο πολύ απ’ όλα φοβόταν τις κακές παρέες. Έτρεμε στην ιδέα ότι μπορεί κάποια μέρα τα παιδιά της, τα δικά της παιδιά,  ν’ ανακατευτούν με μια σκούρη σοκολάτα. Δεν ξεχνούσε ποτέ και αναλογιζόταν με τρόμο τι έπαθε  το καημένο το άσπρο, το κάτασπρο γαλατάκι όταν έκανε παρέα με το κακάο.  

Τη φωτογραφία μάς έστειλαν οι συνεργάτες μας από την Ιταλία

Τα κανάκευε λοιπόν και τα συμβούλευε με τρυφερότητα:
- Ποτέ να μην κάνετε παρέα με μαύρες ή καφέ σοκολάτες και προπάντων ποτέ μην ανακατευτείτε μαζί τους.  Η λευκότητά σας τότε θα μαγαριστεί,  σιγά σιγά θα μολυνθείτε και στο τέλος θα εξαφανιστείτε τελείως μέσα σ’ ένα απαίσιο καφέ χρώμα. Να μην έχετε κανένα πάρε δώσε μαζί τους. Θα έχουν πολύ κακή επιρροή επάνω σας. Οι μαύρες σοκολάτες είναι πικρές και άσχημες. Αλλά και οι καφέ που είναι κάπως πιο γλυκές είναι πολύ κατώτερές σας και επικίνδυνες για το υπέροχο λευκό σας δέρμα και το θεϊκό βουτυράτο άρωμά σας. 

 
Πηγή: http://www.yiannislucacos.gr/lesson/2803/ta-eidi-tis-sokolatas#.VQ3tzeGMKyc


Μην ξεχνάτε ότι όλα τα σπουδαία έργα τέχνης, τα έργα υψηλής αισθητικής που μαρτυρούν έναν ανώτερο πολιτισμό έχουν γίνει από λευκή κατάλευκη σοκολάτα. 


Πηγή: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1349024/Around-world--white-chocolate-These-tourist-sites-looked-tasty.html#ixzz3Ui5Cop3s

Mirco Della Vecchia, ένας από τους πιο φημισμένους σοκολατοποιούς της Ιταλίας


Αυτά και άλλα πολλά τούς έλεγε κάθε μέρα για να μην ξεχνάνε ποτέ την ανώτερη γενιά τους και ονειρευόταν ότι κάποια μέρα θα φανούν αντάξια των προγόνων τους, θα γίνουν κι αυτά ένα υπέροχο έργο τέχνης και θα μείνουν στην αιωνιότητα.

Και ήρθε επιτέλους η μεγάλη μέρα. Το τόσο ντελικάτο ασημένιο περιτύλιγμα που την κρατούσε ενωμένη με τα παιδιά της άνοιξε. Σε λίγο βρίσκονταν μαζί τους μέσα σ’ ένα υπέροχα διάφανο δοχείο. Ω! Και γύρω τους τόσα αρώματα! Σίγουρα βρίσκονταν στο εργαστήριο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν το όμορφο κατάλευκο δέρμα της. Μια γλυκιά ζέστη απλώθηκε σε όλο το κορμί της και άρχισε να λιώνει από χαρά και ευτυχία.  Έκλεισε τα μάτια για μια στιγμή. Πώς να την αντέξει τόση ευτυχία!

Αλλά όταν άνοιξε τα μάτια της όλα γκρεμίστηκαν μεμιάς.  Είδε με τρόμο να στέκεται,  χωρίς ντροπή,  εκεί ακριβώς δίπλα τους μέσα  σ’ ένα ίδιο τόσο λεπτό και διάφανο δοχείο – τι προσβολή -  η απαίσια μορφή μιας μαύρης σοκολάτας. Ω, τι συμφορά τη βρήκε! Τι μπορούσε να κάνει τώρα; Πώς να σώσει τα παιδάκια της; Ο φόβος την κυρίευσε κι άρχισε, οργισμένη, να φωνάζει με όλη της τη δύναμη στην απαίσια μαύρη σοκολάτα να φύγει από κοντά τους. Τι θράσος! Πώς τολμούσε!
Τα παιδιά της τρόμαξαν τόσο πολύ  και την αγκάλιασαν πιο σφιχτά ακόμη. Ευτυχώς κάποιος άκουσε τις φωνές τους και τις πήρε μακριά. Άφησαν ένα στεναγμό ανακούφισης και η χαρά τους έγινε μεγαλύτερη όταν συνειδητοποίησαν ότι είχαν απλωθεί πάνω σ’ ένα μυρωδάτο και έξοχα σκαλισμένο έργο τέχνης.  
Αλλά η χαρά τους κράτησε τόσο λίγο. Πριν καλά καλά το καταλάβουν βρέθηκαν αδιαχώριστα ενωμένες με το μεγαλύτερό τους φόβο, τη μαύρη αποκρουστική σοκολάτα. Και δεν μπορούσε να γίνει τίποτα πια. Όλα είχαν τελειώσει.
 
Έκλεισαν τα μάτια από ντροπή. Και τότε ήταν που άκουσαν τις εκδηλώσεις θαυμασμού γύρω τους. Δεν πίστευαν σταυτιά τους. Τελικά είχαν γίνει ένα έργο τέχνης! Κι ας ήταν για πάντα ενωμένες με τη μαύρη σοκολάτα. Ίσα ίσα αυτό ακριβώς ήταν που τις έκανε τόσο θαυμαστές.   Την αγκάλιασαν πιο σφιχτά ακόμα και η φιλία τους κράτησε για μια ζωή. 

 

Νυφικό του σχεδιαστή Κωνσταντίνου "ντύνεται" ολόκληρο από σοκολάτα! Εργοστάσιο Σοκολάτας, ΔΕΘ



Εργοστάσιο Σοκολάτας, ΔΕΘ

Γκουέρνικα από σοκολάτα του σπουδαίου γλύπτη σοκολάτας Γιώργου Αυγέρου, Εργοστάσιο Σοκολάτας, ΔΕΘ

Εργοστάσιο σοκολάτας




http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/terkenlhs-o-arxontas-twn-tsoyrekiwn.3205944.html

Πηγή: http://en.vogue.fr/fashion-culture/weekend-getaways/diaporama/easter-eggs-weekend-special-chocolate-holidays-shopping/12730/carrousel#9

Πηγή: fr/fashion-culture/weekend-getaways/diaporama/easter-eggs-weekend-special-chocolate-holidays-shopping/12730/carrousel#5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου